March 18, 2017

C3 WRC – INCEPUTUL MARILOR SPERANTE

Kris Meeke si Paul Nagle au iesit castigatori in Mexic in urma primei victorii cu noul Citroën C3 WRC. Macadamul – suprafata pe care Campionatul Mondial de Raliu s-a desfasurat, confirma potentialul modelului dezvoltat de echipa lui Yves Matton. Sezonul continua cu noi pregatiri pentru echipa Citroën Total Abu Dhabi WRT, care va introduce 3 masini la cursa urmatoare Tour de Corse (Turul Corsicii).

ISTORIA CURSEI: FINAL NEASTEPTAT! 

Inca de la start, Raliul Mexicului din acest an, s-a fovedit a fi diferit. Pentru inceput, organizatorii au reusit sa obtina o proba deosebita chiar in centrul capitalei Mexico City, in faimoasa piata Zócalo. In ciuda ploii, aceasta noua experienta a oferit fanilor o experienta unica, datorita oportunitatii exclusive de a asista la o etapa WRC atat de aproape.

Din nefericire, calatoria inapoi la parcarea pentru service in León, un loc situat la 400km de capitala, s-a incheiat rau. Un accident, fara legatura cu Raliul, a condus la inchiderea drumului, lasand coloana de masini participante la cursa, in asteptare peste noapte. Intoarcerea tarzie a acestora in León a cauzat anularea probelor programate pentru ziua de Vineri.

Cursa incepe cu etapa maraton de 55km, denumita El Chocolate. Dupa alegerea celor mai bune pneuri si obtinerea unei bune pozitii de start, Kris Meeke s-a impus in clasamentul general, castigand cursa super speciala cu 20.9s inaintea lui Sébastien Ogier.

Intre timp, in cea de-a doua masina Citroën C3 WRC, pilotul Stéphane Lefebvre a avut de asemenea un start bun. El a obtinut locul 6 in clasamentul general, participand pentru prima data la Raliul Mexicului in WRC. Tanarul pilot francez a fost fortat sa se retraga in urma unor circumstante neprietenoase, in a treia zi, cand din cauza unei erori minore, masina nr.8 a ramas blocata intr-o rampa din afara drumului. Masina nu a avut daune in urma incidentului, prin urmare a revenit pe circuit in ziua urmatoare.

Intre timp, Kris Meeke continua apropierea de pozitia sa dominanta, obtinand primul loc la etapa El Brinco si cea mai buna pozitie la start in ziua urmatoare. In al doilea rand, pilotul obtine victoria si la Lajas de Oro (SS13) inregistrand o diferenta de timp semnificativa inaintea lui Sébastien Ogier – 30.9s.

Duminica, mai erau “doar” doua etape ramase pentru ca Citroën C3 WRC sa castige. In El Calera, echipa Citroën Total Abu Dhabi WRT a obtinut un rezulat impresionant Meeke obtinand victoria etapei, iar Lefebvre locul 3. In etapa Derramadero, Kris Meeke era total orientat spre victorie, pe drumul sau… cand, intr-un scurt moment pierde directia in urma unui viraj! Irlandezul si-a cautat intrarea inapoi pe drum inclusiv prin parcarea spectatorilor, care asistau la spectacol, dar s-a controlat foarte bine, ramanand calm si a regasit intrarea pe circuit in cateva secunde, castigand Raliul!

Dupa un asemenea final dramatic si stresant au urmat momente de bucurie maxima in echipa Citroën Racing, Meeke si Nagle, sarbatorind pe podium pozitia obtinuta.

Citroën C3 WRCCITROËN C3 WRC ISI TRANSFORMA POTENTIALUL IN REZULTAT

Odata ce lucrurile s-au mai calmat, Yves Matton a declarat la finalul weekend-ului: “Acest prim succes al modelului Citroën C3 WRC pe macadam, dovedeste capacitatea modelului si a echipei. Avem posibilitatea astfel de a lucra in mod relaxat la masina, in continuare” a subliniat managerul echipei Citroën Racing. “Daca am fi avut de ales, atunci, categoric ne-am fi dorit sa castigam la Monte-Carlo, pentru ca acel Raliu are o insemnatate speciala pentru Citroën, dar privim lucrurile pragmatic. In Campionatul Mondial, acest rezultat pe macadam – suprafata pe care aproape 2/3 din sezon se desfasoara si care a adus solicitari importante in Mexic, sunt conditii incurajatoare pentru noi.”

Varfurile etapei El Chocolate, situate la peste 2,700 metri deasupra nivelului marii si temperaturile ridicate din dupa-amiaza zilei de Vineri, au facut ca America Centrala sa testeze crunt performantele masinilor. Printre aspectele placute ale weekend-ului, subliniem fiabilitatea modelului Citroën C3 WRC, care s-a dovedit a fi la cote inalte. “Am lucrat mult la imbunatatirea sistemului de racire a motorului, in timpul proiectarii masinii” a declarat Laurent Fregosi, Directorul Tehnic al echipei Citroën Racing. “Pe termen scurt si mediu, faptul ca nu am inregistrat probleme, ne permite sa ne orientam si mai mult asupra performantei.”

DESPRE PILOTI

Valorificand la maxim pozitia obtinuta Vineri, Kris Meeke preia conducerea Raliului adoptand un ritm sustinut, dar fara a-si asuma riscuri. “Obiectivul era obtinerea unei pozitii bune pentru zilele urmatoare” explica Yves Matton. “Incepand de Sambata, cand pozitia pilotului Citroën era la egalitate cu cea a competitorilor nostri, acesta a ramas la fel de rapid, preluand conducerea cursei. Si totusi, cunostintele sale despre Raliul Mexicului erau limitate, avand doar doua competitii locale, la care a participat in trecut. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca pilotul a condus cu doua roti de rezerva in dotare, dar chiar daca am ales sa concuram cu o abordare orientata spre siguranta, suntem incantati de nivelul de perfomanta obtinut, in ciuda surplusului de greutate.”

“Referitor la Stéphane Lefebvre, a avut un start bun, cu ritmul pe care noi i-am cerut sa adopte. Nu ne doream sa forteze, ci sa capete cat mai multa experienta” continua Yves Matton. “A avut rezultate foarte bune pana Sambata dimineata, cand a aparut o situatie nefericita, ramanand blocat in afara drumului, fara nicio dauna la masina! Duminica dimineata, acesta a dovedit cat de mult poate progresa plecand de pe o pozitie similara cu cea a liderilor cursei. A inregistrat o puternica performanta in etapa SS18 cu al treilea cel mai bun timp. dovedind ca poate fi competitiv pe aceasta suprafata, cu toate ca nu are o experienta vasta.”

Dupa aceasta runda care deschide concursul pe macadam, echipa Citroën Total Abu Dhabi WRT isi indreapta atentia catre urmatorul eveniment. La Turul Corsicii (6-9 Aprilie), trei masini Citroën C3 WRC vor concura pentru prima data, conduse de Kris Meeke/Paul Nagle, Craig Breen/Scott Martin si Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau. Pana atunci, echipa va trece printr-o sesiune de teste pe macadam, cu scopul de a pregati cat mai bine participarea la cursa din Corsica.

Citroën C3 WRCREZULTATE SI STATISTICI

  • 5: numarul etapelor castigate de Kris Meeke, cel mai bun concurent din weekend
  • 7: numarul pilotilor care au castigat cel putin o data o etapa in Mexic
  • 2.7: pozitia medie de final a lui Kris Meeke’s (excluzand etapele super speciale)
  • 1,863.93km: distanta parcursa de modelele C3 WRC de la inceputul sezonului