August 9, 2019

Finlandezii zburători ai Citroën au obținut locul doi!

Raliul Finlandei, Ediția a 46-a (1 - 4 August)

Clasați pe locul doi în raliul de casă, după o performanță de înaltă clasă la volanul modelului WRC C3, Esapekka Lappi și Janne Ferm și-au consolidat pedigree-ul din familia „Finlandezilor zburători” - echipaje locale care în fiecare an adaugă o altă pagină istoriei acestui eveniment legendar! Performanța lor, al optulea podium al echipei Citroën Total World Rally Team din sezon , a fost completată de locul cinci pentru Sébastien Ogier și Julien Ingrassia, care, în ciuda faptului că pilotul francez a suferit fizic, au fost hotărâți să reziste și să revendice puncte prețioase pentru campionat.

Cum ultima zi de raliu începea cu o proba specială pe care finlandezii abandonau anul trecut, Esapekka Lappi și Janne Ferm au fost conștienți că îi așteaptă o muncă grea. Abandonul din 2018 a însemnat, de asemenea, un minus de experiență în parcurgerea specialei cu numărul doi la viteză maximă. Cu toate că și-au controlat perfect emoțiile pe tot parcursul weekendului la volanul modelului C3 WRC, finlandezii au trebuit totuși să arate nervi de oțel duminică. După ce au limitat timpul pierdut pe primele treceri, ocazie cu care și-au confirmat notele de dictare, aceștia s-au îndepărtat de echipajul de pe locul trei la a doua parcurgere a specialelor. Astfel, și-au egalat cel mai bun rezultat de până acum alături de Citroën (locul secund în Suedia) și și-au asigurat un podium binemeritat în raliul de casă!C3-WRC-Finland-1_1400x800

Acest al doilea podium al sezonului pentru echipajul Lappi-Ferm, al șaselea din scurta lor carieră în WRC, este, de asemenea, cel de-al optulea în nouă runde desfășurate anul acesta pentru echipa Citroën Total World Rally Team.

Esapekka și Janne și-au arătat intențiile chiar de la start, stabilind al doilea cel mai rapid timp – cu doar o zecime de secundă mai slab față de primul loc, pe prima probă specială (19.34 km). Apoi au confirmat începutul promițător, terminând prima zi pe poziția a treia, la doar 2,4 secunde de lideri. Plini de încredere la volanul modelului C3 WRC, pe speciale care nu lasă loc de ezitare, au mers și mai bine sâmbătă. Încă două victorii pe specialele 16 și 18, în mijlocul luptei în patru pentru victorie, i-au dus pe locul doi în clasamentul general, cu un avans de 12,4s în fața echipajului de pe locul trei. Un avantaj pe care au reușit să-l păstreze în scrta etapă finală de duminică.C3-WRC-Finland-2_1400x800

Plecând printre primii pe speciale vineri și, prin urmare, obligați să măture stratul fin de pietriș aflat de pe drum, Sébastien Ogier și Julien Ingrassia au reușit să limiteze timpul pierdut, încheind ziua pe poziția a șaptea, la doar 12,9s de podium. Din păcate, Sébastien a nu a putu să se odihnească suficient în noaptea de vineri spre sâmbătă din cauza unor probleme de sănătate și a fost forțat să-și reseteze obiectivele pentru ziua de sâmbătă. Cu toate acestea, campionul francez a arătat o o extraordinară determinare pentru a lupta împotriva epuizării pe care a resimțit-o și a urcat până pe locul cinci la general, la mică distanță de locul patru. După ce s-a bucurat de un somn mai bun, a revenit duminică în ofensivă cu aceeași tenacitate, dar a ratat locul patru la doar 2,7 secunde. Punctele obținute în acest raliu, inclusiv cele două puncte bonus obținute în Power Stage, îi permit să se situeze încă pe locul doi în clasamentul general al piloților și în lupta pentru un al șaptelea titlu mondial consecutiv.