November 21, 2018

UN SEZON TERMINAT IN FORTA!

Citroën Total Abu Dhabi WRT a obținut al cincilea podium al sezonului din Australia, de această dată mulțumită lui Mads Østberg și Torstein Eriksen, care au demonstrat încă o dată forma îmbunătățită a echipei în a doua jumătate a anului.

POVESTEA RALIULUI

Crescut pe drumurile Scandinaviei, Mads Østberg nu a participat foarte des la raliuri desfășurate pe drumuri rapide și lipsite de viraje strânse, iar Raliul Australiei este cu siguranță un astfel de eveniment. În ciuda faptului că a lipsit din cursele importante de la Raliul Marii Britanii, ultimul sa apariție în WRC, norvegianul nu a pierdut deloc timpul și a ținut să-și pună în gardă competitorii prin preluarea șefiei în clasamentul general după ce a câștigat SS3 – Sherwood (26.68 km) – cea mai lungă specială a zilei de vineri. Seara aceleiași zile în regăsea pe Mads pe primul loc în clasament.

Tot vineri Craig Breen a produs la rândul său o performanță impresionantă. Clasat al doilea, în spatele colegului său de echipă, după prima trecere pe speciala de la Sherwood, irlandezul a câștigat speciala doua, confirmând astfel echilibrul incontestabil de care a dat dovadă modelul C3 WRC pe această suprafață de rulare, care rămâne dificil de reprodus în testele europene. Fost campion în karting, Craig și-a arătat de asemenea stăpânirea de sine pe cele două treceri pe super-specială, ținute în principal pe asfalt, și terminând astfel prima zi pe poziția a doua.

Din nefericire, cursa a luat o cu totul altă turnură la începutul celei de-a doua zile, inițial cu o problemă minoră ce a blocat pedala de accelerație, apoi cu o greșeală mică, dar costisitoare, care a afectat suspensia spate și a determinat căderea lui Craig Breen pe locul al zecelea. Între timp, Mads a încercat să-și țină rivalii la distanță, dar în cele din urmă a fost nevoit să predea șefia clasamentului după etapa a treia a zilei de sâmbătă (SS11). În ciuda faptului că a terminat prima trecere pe super-speciala serii (SS17) în ploaie, spre deosebire de doi dintre rivalii săi direcți la podium, perseverența și angajamentul său au fost recompensate. Astfel, norvegianul a rămas la mică distanță de podium la sfârșitul zilei de sâmbătă.

Situat pe locul patru, la numai 20.3 secunde în spatele pilotului din față, Mads Østberg a avut încă o șansă să intre într-o zi finală de raliu marcată de ploi torențiale și de condiții de rulare extrem de grele. Drumurile alunecoase și dificile au risipit speranțele adoi dintre aspiranții la titlul mondial, dar Mads – pilotând al său C3 WRC pe o suprafață de drum care semăna mai degrabă cu un patinoar în unele locuri – și-a păstrat calmul.

Asigurându-se mai întâi că orice revenire a pilotului din spatele său era aproape imposibilă, acesta a beneficiat de un incident de cursă ce i-a permis să urce pe locul trei după penultima specială. Norvegianul a revendicat, prin urmare, al doilea podium al anului, după locul doi din Raliul Finlandei. Performanța sa a permis echipei Citroën Total Abu Dhabi WRT să se claseze pe podium pentru a cincea oară în acest sezon, după performanțele din Suedia (locul 2), Mexic (locul 3) și Finlanda (locul 2) și victoria din Spania. Între timp, Craig Breen și Scott Martin au încheiat raliul în poziția a șaptea.