FIA WRC

Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) a fost creat în anul 1973 de către Federația Internațională de Automobilism (FIA). Titlul de campion mondial la constructori a fost decernat încă din 1973. Titlurile mondiale la piloți și co-piloți au fost înființate în anul 1979.

CALENDARUL SEZONULUI WRC 2019

Large-photo-0-FIA_555x318_light

14 ETAPE DESFASURATE PE TOT GLOBUL

Sezonul FIA WRC 2019 a debutat pe 24 ianuarie la Monte Carlo. Se va încheia pe 19 noiembrie în Australia.
În acest an, un nou eveniment a fost integrat în campionat: Raliul Statului Chile.
Urmărește toate noutățile Citroën WRC pe site-ul nostru sau pe rețelele noastre de socializare.

DESCOPERA NOUTATILE CITROËN DIN WRC >

DIVERSE SUPRAFETE DE RULARE

Large-photo1-FIA_555x318

Etapa 1 : Raliul Monte-Carlo (24 – 27 Ianuarie)

Din regiunea Hautes-Alpes și până pe dealurile de deasupra Nisei, cel mai vechi raliu din lume se desfășoară pe magnificele drumuri din sudul Franței. Principala dificultate este vremea, care poate fi imprevizibilă în acest moment al anului.
Citeste stirea >

Small-photo2-FIA_308x176

Etapa a 2-a : Raliul Suediei (14 – 17 Februarie)

Deși desfășurat pe un teren înghețat, Raliul Suediei este unul dintre cele mai rapide din sezon, grație aderenței oferite de anvelopele cu crampoane. Piloții își pot sprijini mașina pe pereții din zăpadă întărită, dar pot rămâne de asemenea blocați…
Citeste stirea >

Small-photo3-FIA_308x176

Etapa a 3-a : Raliul Mexicului (7 – 10 Martie)

Cu numeroase drumuri montane și o atmosferă fantastică, Raliul Mexicului a devenit de-a lungul anilor o “clasică” în WRC.
Citeste stirea >

Small-photo4-FIA_308x176

Etapa a 4-a : Turul Corsicii (28 – 31 Martie)

În calendarul evenimentelor FIA WRC din 2015, Turul Corsicii este o etapă desfășurată în cea mai mare parte pe asfalt. Raliul ne face să descoperim peisajele frumoase din “Insula frumuseții”.
Citeste stirea >

Small-photo5-FIA_308x176

Etapa a 5-a : Raliul Argentinei (25 – 28 Aprilie)

Apreciat pentru peisajele sale frumoase și pentru ambianța creată de “aficionados”, Raliul Argentinei reprezintă cea de-a cincea etapă în Campionatul Mondial de Raliuri FIA.
Citeste stirea >

Small-photo6-FIA_308x176

Etapa a 6-a: Raliul Statului Chile (9 – 12 Mai)

Cu drumurile sale principale acoperite de pâmânt, acest nou eveniment WRC ne va rezerva multe surprize.
Citeste stirea >

Small-photo-7-FIA_308x176

Etapa a 7-a : Raliul Portugaliei (30 Mai – 2 Iunie)

Cu macadam din belșug și cu o doză puternică de spectacol, Raliul Portugaliei este fără îndoială unul dintre cele mai populare evenimente din sezon.
Citeste stirea >

Small-photo8-FIA_308x176

Etapa a 8-a : Raliul Sardiniei (13 – 16 Iunie)

Drumurile rapide și înguste, mărginite cu arbuști, copaci și pietre, nu lasă deloc loc de eroare din partea piloților ce concurează în Sardinia.
Citeste stirea >

Small-photo9-FIA_308x176

Etapa a 9-a : Raliul Finlandei (1 – 4 August)

Rapid și extrem de tehnic, Raliul celor 1000 de lacuri este unul dintre cele mai dificile din an și nu tolerează nicio eroare din partea co-pilotului.
Citeste stirea >

Small-photo10-FIA_308x176

Etapa a 10-a : Raliul Germaniei (22 – 25 August)

Văzut ca și cea mai dificilă cursă pe asfalt de la sfârșitul sezonului, Raliul Germaniei și condițiile sale neprevăzute de vreme fac din alegerea anvelopelor potrivite o sarcină extrem de dificilă.
Citeste stirea >

Small-photo11-FIA_308x176

Etapa a 11-a : Raliul Turciei (12 – 15 Septembrie)

Pe țărmul Mării Mediterane și pe drumurile montane, concurenții din WRC se vor confrunta cu terenul “dur” al raliului, în principal acoperit de pietriș.
Citeste stirea >

Small-photo12-FIA_308x176

Etapa a 12-a : Raliul Marii Britanii (3 – 6 Octombrie)

Raliul Marii Britanii este, în general, un eveniment desfășurat pe o vreme rece, umedă și cețoasă, ceea ce îl transformă într-un spectacol fascinant.
Citeste stirea >

Small-photo13-FIA_308x176

Etapa a 13-a : Raliul Spaniei (24 – 27 Octombrie)

Cu două zile pe asfalt și o zi specială pe macadam, Raliul Spaniei este un eveniment singular care impune un anumit stil de pilotaj.
Citeste stirea >

Small-photo14-FIA_308x176

Etapa a 14-a : Raliul Australiei (14 – 17 Noiembrie)

Raliul Australiei este în mod evident cel mai “exotic” eveniment din calendar, rezervând o mulțime de surprize pentru piloți. Este ultima etapă a sezonului 2019.

 

CUM SE DESFASOARA UN RALIU DIN WRC?

Large-photo-15-FIA_555x318

Principala diferență dintre etapele din cadrul Campionatului Mondial de Raliuri este tipul de teren. În funcție de țară, evenimentele sunt organizate pe macadam, asfalt sau zăpadă.
În afară de această diferență, fiecare raliu este organizat în același mod, după cum urmează:
. Marți și miercuri: primele două zile sunt dedicate “recunoașterilor” și oferă echipelor timp pentru a-și întocmi notițe și pentru a evalua traseul.
. Joi: “Shakedown-ul”, o sesiune de teste în condiții reale de concurs înainte de începerea cursei.
. Vineri, sâmbătă și duminică: cursa în sine, cu o succesiune de 15-25 de speciale ce pun piloții unul împotriva celuilalt pentru a obține cel mai bun timp.
O “specială” se referă la un segment al traseului (închis traficului) pe care piloții îl parcurg unul câte unul în cel mai scurt timp posibil. Cronometrarea se face la zecime de secundă.
Pentru a ajuta pilotul, copilotul își citește notițele, întocmite în timpul recunoașterilor, în special informând pilotul cu privire la condițiile de rulare.
Între speciale și atunci când se îndreaptă spre parcul de asistență, mașinile din competiție utilizează drumuri deschise traficului și, prin urmare, trebuie să respecte regulile de circulație.
Accesul la parcul de asistență este strict reglementat (oră, timpi de asistență mecanică, etc.). Dacă reparațiile sau reglajele vehiculelor sunt necesare în afara parcului de asistență, numai pilotul și copilotul sunt autorizați să le execute și pot folosi numai echipamentele păstrate la bordul vehiculului.

Accesează Glosarul WRC

ECHIPA CITROËN WRC PE RETELELE DE SOCIALIZARE

EVENIMENTUL #C3WRCLIVE ESTE DIFUZAT O DATA PE ZI, DE JOI PANA DUMINICA, PE PRACURSUL FIECARUI RALIU

Small-photo16-FIA_308x176

Urmareste-ne pe Facebook >

Urmareste-ne pe Instagram >

Urmareste-ne pe WhatsApp >

Urmareste-ne pe YouTube >

Urmareste-ne pe Twiter >