Inovatie

PRODUCTIA DE SERIE

01_histoire_innovation_production2masse
Andre Citroën va fi amintit in istoria mondiala a automobilismului in primul rand ca omul ce a importat in Europa tehnici de productie in masa bazate pe teoriile Fordismului.
In 1919, Citroën a fost primul constructor ce a aplicat aceste tehnici in productia modelului 10HP (sau Type A) in Paris. Aplicand aceste noi teorii bazate pe o linie de ansamblare mobila, Citroën a reusit constructia rapida a unui mare numar de masini si vanzarea lor cu un pret scazut.
Un om cu pasiune pentru inovatie, Andre Citroën viziteaza uzina Ford din Detroit in 1912. Acolo el a putut vedea un nou mod de a organiza propria productie industriala.

CAROSERIE REALIZATA INTEGRAL DIN OTEL

02_histoire_innovation_carrosserietoutacier
La inceputul anilor ’20, caroseriile automobilelor erau realizate dintr-un cadru din lemn fixat pe sasiu cu panouri metalice. Andre Citroën inlocuieste acest proces printr-o caroserie din otel, concept inventat de firma Budd si descoperit de el intr-o calatorie in Statele Unite in 1923.
Noua inventie, denumita “Caroseria realizata integral din otel”, numara o serie de avantaje: solida si rezistenta, ea sporea in primul rand siguranta, dar si confortul masinii. Caroseria este folosita prima data pe modelul B10 in octombrie 1924 si intra in productia de serie doi ani mai tarziu, odata cu lansarea noului model B14.
In 1934, la lansarea lui Traction Avant, caroseria din otel era inca vazuta ca o trasatura specifica unei tehnologii avangardiste, devenind larg raspandita abia in anii ’50.

MOTORUL CU PUTERE FLOTANTA

03_histoire_innovation_moteurflottant
In octombrie 1931, Andre Citroën se intoarce dintr-o alta calatorie in Statele Unite. Dupa cum ii statea in obicei, revine cu o serie de idei noi incluzand un concept pentru un motor flotant. O idee ce avea sa contribuie inca o data la modernizarea si dezvoltarea industriei auto.
Aceasta inventie dezvoltata initial in Franta, la inceputul anilor ’20, a fost adoptata cu mare succes de Chrysler in 1931. Sistemul cuprindea un sistem de prindere din cauciuc flexibil plasat intre motor si sasiu pentru a reduce vibratiile caroseriei.
In aprilie 1932, modelele C4 si C6 (redenumit MFP de la Moteur Floating Power) sunt echipate cu noul sistem. Inca o data, Citroën se afla cu un pas inaintea competitorilor sai europeni. Ulterior, toate modelele constructorului sunt dotate cu motorul cu putere flotanta.

TRACTIUNE FATA

04_histoire_innovation_tractionavant
Ideea de a transmite forta de tractiune catre rotile din fata dateaza catre inceputurile industriei auto. “Fardier de Cugnot” (un mijloc de locomotie asemanator unui carut, construit de catre inventatorul Nicolas Joseph Cugnot in 1770) era manevrat cu ajutorul singurei sale roti din fata. Multi producatori la scara mica au experimentat acest concept cu diverse sanse de reusita.
In martie 1933, Andre Citroën, mereu in cautarea ideilor inovatoare, le cere inginerilor sai sa studieze chestiunea. Astfel, in mai 1934, el devine primul producator ce realizeaza un vehicul cu tractiune fata: modelul Traction Avant (7CV).
In ciuda problemelor, masina face senzatie cu exceptionala sa tinuta de drum. In anii ’50, ’60 si ’70 multi alti producatori aleg drumul deschis de Citroën.

CAROSERIE INTEGRALA

05_histoire_innovation_carrosseriemonocoque
Dintre toate inovatiile prezentate pe modelul Traction Avant in mai 1934, cea mai importanta dupa tractiunea fata a fost fara indoiala caroseria integrala.
Inainte, sasiul si caroseria erau manufacturate independent si apoi asamblate. Noul design le incorpora intr-o singura piesa ce indeplinea ambele functii.
Aceasta solutie tehnica nu sporea doar confortul si siguranta pasagerilor, ci, coborand centrul de gravitatie al vehiculului, imbunatatea si tinuta la drum. Astazi, principiile caroseriei integrale sunt aplicate in mod universal, chiar si la cel mai inalt nivel, in motorsport.

FARURI DIRECTIONALE

06_histoire_innovation_pharestournants
Pentru a imbunatati siguranta la rularea pe timpul noptii, Citroën a echipat modelele DS si ID cu faruri aditionale ce vireaza odata cu volanul.
Ideea era ca soferul sa poate vira fara a fi surprins, in ultimul moment, de un pieton ori de un biciclist nesemnalizat. Inovatia a adus marcii numeroase laude.
Modelul SM, lansat in martie 1970, a prezentat aceasta optiune, inregistrand un mare succes. Conceptul a fost retras, insa, o lunga perioada, revenind spectaculos in octombrie 2004 o data cu farurile adaptive cu xenon, montate pe C4 si C5. Astazi, modelele C6, C4 Picasso si noul C5 prezinta aceasta optiune.

VISIOSPACE

07_histoire_innovation_visiospace
Introdus prima data la Grand C4 Picasso, conceptul Visiospace reuneste vizibilitatea crescuta (visio) cu un interior spatios (space).
Principala trasatura a conceptului o reprezinta parbrizul panoramic ce lasa lumina sa patrunda in habitaclu si elibereaza un camp vizual surprinzator de larg catre exterior. Aceasta vizibilitate imbunatatita contribuie la placerea de a conduce si, de asemenea, este un aliat valoros in termeni de siguranta.
In 2009, Citroën dezvolta o noua abordare a conceptului Visiospace, odata cu noul C3. Inconjurat de sticla, habitaclul este scaldat in lumina. Dincolo de lumina si vizibilitate, parbrizul Zenith reprezinta o noua experienta pentru pasagerii modelului C3 Visiodrive.

SUSPENSIE HIDROPNEUMATICA

08_histoire_innovation_suspensionhydraulique
Primele teste cu suspensia hidropneumatica au fost efectuate in 1944 pentru modelul 2CV! Dar primul model ce a beneficiat de aceasta optiune la rotile din spate a fost Traction Avant in 1954.
Noul concept devine cunoscut in 1955, odata cu senzationala lansare a modelului DS 19. Suspensia pneumatica, folosita la toate cele patru roti, stabileste noi standarde in confortul pe drum, mentinand, de asemenea, vehiculul la o inaltime constanta.
Inainte de lansarea modelului GS in 1970, acest tip de suspensie era folosit doar la DS si ID. A fost ulterior montata pe CX, BX, XM, Xantia, C5 si C6.
Odata cu aparitia sistemelor electronice, suspensia hidropneumatica devine suspensie activa si adopta denumirea de Suspensie Hidractiva ori Hydractive III la noul model C5.

TEHNOLOGIA “STOP & START”

09_histoire_innovation_stopandstart
Citroën a fost una dintre primele marci ce au folosit tehnologia Stop&Start in 2005. Aceasta inovatie reduce consumul de combustibil si emisiile de CO2, automobilul devenind, de asemenea, mult mai silentios.
Tehnologia Stop&Start opreste motorul cand masina stationeaza, repornindu-l atunci cand soferul elibereaza pedala de frana.
Incepand din 2010, Citroën va lansa noua generatie Stop&Start, ce va fi disponibila ca optiune pe intreaga gama de vehicule. Aceasta a doua generatie a sistemului este si mai eficienta, reducand consumul de combustibil si emisiile de CO2 cu pana la 15% in ciclu urban.