Energii alternative

BIOCARBURANTII

01_ConceptionCitroën comercializeaza motoare concepute sa ruleze cu biocarburanti: biodiesel pentru motoarele HDi si bioetanol pentru motoarele cu benzina.

Biodieselul si bioetanolul ne ajuta sa controlam incalzirea globala prin reducerea emisiilor de CO2 ale masinilor. Biocarburantii limiteaza emisiile poluante din moment ce nu contin plumb si doar putina sulfura. Au un continut bogat in oxigen, astfel incat amestecarea lor cu carburantii conventionali atrage o combustie mai buna si reducerea particulelor poluante, monoxidului de carbon si a altor poluanti.

Biodieselul

Biodieselul este un mix de motorina si ulei vegetal produs din plante precum floarea soarelui si soia. Acest ulei este transformat chimic in VOME (Vegetable Oil Methyl Ester), care apoi este amestecat cu motorina. Normele europene permit 5% VOME in motorina. Folosing biodiesel B30 se reduc emisiile de CO2 cu 18% si emisiile de particule cu 22%.

Bioetanolul

Bioethanolul este un amestec de benzina si etanol, un alcool produs prin fermentarea zaharului sau amidonului produs din cereale (grau, porumb etc.). Citroën a dezvoltat motoare pe benzina ce pot folosi benzina cu un amestec de etanol in proportie de 10% (E10). Folosirea lui E10 reduce emisiile de CO2 cu in jur de 6%.

Intr-unele piete, precum Brazilia sau Suedia, exista masini ce folosesc tehnologia FlexFuel, care ruleaza cu benzina amestecata cu etanol in proportie de pana la 85%.

Citroën este constient de problemele legate de fermele de mancare si cele de energie. Studiaza indeaproape a doua generatie de biocarburanti, care sunt inca in stadiul de cercetare. Noi incercam sa asiguram compatibilitatea motoarelor noastre cu acesti carburanti pana cand acestia intra in faza de productie, in jurul anilor 2020-2030.

GAZ NATURAL COMPRIMAT

01_ConceptionDisponibil pe C3 si Berlingo, gazul natural comprimat este un carburant fosilizat in rezerve abundente si cu o eficienta in uz dovedita (cifra octanica intre 125 si 130). Este ecologic, economic si sigur.

Ecologic: reduce emisiile de CO2 cu intre 20 si 25% in comparatie cu benzina si nu emite oxizi de sufluri sau plumb. Deja este folosit de mai mult de 4 milioane de vehicule din intreaga lume.

Economic: preturile sunt in general competitive si mai mica decat al benzinei sau motorinei. Si o serie de taxe stimulenet sunt aplicate proprietarilor de vehicule CNG.

Sigur: GNC este mai usor decat aerul si se disipa rapid in cazul unei scurgeri fara sa fie pericolul de explozie. Nu exista restrictii pentru accesul in parcarile subterana. Toate vehiculele CNG marca Citroën CNG sunt aprobate si echipate cu sisteme de siguranta de top.