COMBUSTIBILII: NOI DENUMIRI SI SIMOBOLURI

Légende ci-dessous
COMBUSTIBILII: NOI DENUMIRI SI SIMOBOLURI

Denumirile combustibililor au fost modificate începând cu 12 octombrie 2018 în cele 28 de state membre UE și în cele șapte țări vecine (Islanda, FYR Macedonia, Turcia, Norvegia, Elveția, Serbia și Liechtenstein).

Denumirile combustibililor au fost armonizate în Europa pentru a facilita utilizarea pompelor de combustibil în țările străine și pentru a împiedica alegerea unui tip greșit de combustibil.
Noile denumiri ale combustibililor sunt însoțite de noi simboluri afișate pe pompele de la stațiile de benzină.
Noile etichete și denumiri sunt descrise mai jos.

NOI ETICHETE – 3 TIPURI, 3 CULORI

Combustibili - noi denumiri

Tipurile de combustibil se disting prin simboluri noi asociate cu o culoare specifică.
• Combustibilii pe bază de benzină sunt simbolizați de cercuri, care înconjoară numele fiecărui combustibil
• Combustibilii diesel sunt simbolizați prin pătrate
• Combustibilii pe bază de gaz sunt simbolizați prin forme de diamant.
Benzina este marcată de culori reci (turcoaz sau verde), diesel-ul în culori calde (galben sau portocaliu) și combustibili pe bază de gaz prin albastru.

NOILE DENUMIRI

Noile denumiri facilitează identificarea tipului corect de combustibil pentru fiecare tip de mașină în parte.

BENZINĂ

Benzina - noi denumiri

Denumirile combustibililor pe bază de benzină încep cu litera E, urmată de un număr corespunzător cantității maxime autorizate de biocombustibil de etanol.
Benzina fără plumb 95 sau 98 se numește E5, deoarece conține până la 5% bioetanol, în timp ce Benzina E10 este acum simplu numită E10, iar super-etanolul este numit acum E85.

DIESEL

Diesel - noi denumiri

Denumirile combustibililor diesel încep cu litera B, urmată de un număr care indică cantitatea maximă autorizată de biocombustibil produsă din ulei vegetal sau animal.
Dieselul standard este acum denumit B7, iar noul combustibil diesel autorizat să conțină până la 10% din biocombustibil se numește B10. Combustibilul diesel sintetic se comercializează acum sub denumirea XLT.

GAZ

Combustibili gazosi - noi denumiri

Denumirile combustibililor pe bază de gaz au fost modificate în totalitate. Hidrogenul este acum denumit H2, în timp ce celelate tipuri sunt acum menționate prin acronimul lor englez: GPL pentru gaz petrolier lichefiat, CNG pentru gaz natural comprimat și GNL pentru gazul natural lichefiat.

CITROËN ȘI NOILE DENUMIRI ALE CARBURANTILOR

Noile etichete pot fi văzute acum în stațiile de alimenatre. Acestea vor fi, de asemenea, marcate în manualele de utilizare și pe clapele de combustibil ale tuturor vehiculelor noi vândute în Europa.