Dezvoltare durabila
ABORDAREA NOASTRA ECO-DESIGN
Direct din faza de design, inginerii noastri cauta sa minimizeze impactul vehicului asupra mediului inconjurator in fiecare stadiu din ciclul vietii.
Reducerea emisiile de CO2 este un lucru necesar. Pentru a reusi, actionam in diferite arii, inclusiv asupra greutatii, tehnologiilor trenului de rulare si aerodinamicii. Prin plasarea accentului pe solutii eficiente si fiabile adaptate la fiecare piata, incercam sa implementam un raspuns global al efectului greenhouse.
Tehnologiile viitorului
Inginerii nostri lucreaza intens pentru gasirea solutiilor tehnologice ce vor aduce realizari notabile in impactul pe care masinile il au asupra mediului inconjurator. Folosirea noului sistem Stop & Start incepand cu anul 2010, solutiile hibride din 2011 si lansarea vehiculelor cu emisii zero vor permite brandului Citroën sa-si consolideze pozitia in segmentul vehiculelor cu emisii de CO2 reduse.
Resurse si reciclabilitate
Pe langa limitarea consumului de carburant si emisiilor de CO2 si al altor poluanti, politica noastra eco-design incearca sa optimizeze utilizarea resurselor naturale prin selectarea atenta a materialelor folosite in fabricarea masinilor. De asemenea, tintim sa reducem impactul potential pe care masinile il au la sfarsitul vietii asupra mediului inconjurator prin promovarea reciclabilitatii.
Exemplu: C3 Picasso
Din cele 170 kg de polimeri continuti de noul C3 Picasso (exclusiv anvelope), aproape 11% sunt materiale “verzi”. Acest termen include trei tipuri diferite de materiale:
– materiale reciclate;
– materiale naturale, cum ar fi lemnul sau fibra vegetala;
– biomateriale, polimeri produsi prin resurse reinnoibile decat prin sectorul petrochimic.
Astfel, fibrele naturale sunt folosite la fabricarea plansei din portbagaj, capacului portbagajului si panourilor usilor. Plasticul reciclat din industria auto este folosit ca materie prima pentru realizarea protectiilor de noroi.
Fabrici ISO 14001
Toate fabricile noastre au un sistem de management al mediului inconjurator bazat pe ISO 14001. Acest standard international impune o norma recunoscuta global pentru management si organizare.
Procesul de certificare a fost pornit acum mai bine de 10 ani si a ajuns acum la stadiul de maturitate in toate fabricile noastre, toate fiind certificate ISO 14001 inca de la sfarsitul lui 2007. Acest standard, creat in 1996, cere producatorilor sa foloseasca masuratori pentru traseul, controlul si masura impactului proceselor asupra mediului inconjurator. De aceea, implica un training anume pentru tot personalul.
Industria auto tranverseaza o serie de activitati precum turnare, prelucrare, presare metal, asamblare caroserie, tratare suprafete, vopsire si ansamblare finala. Desi nu reprezinta un risc mare pentru mediul inconjurator (cum a fost scris in directiva europeana Soveso din 1996), acestea cauzeaza o serie de impacte asupra mediului pe care noi incercam sa le controlam.
1) Ateliere de vopsitorie: din 1995, am injumatatit emisiile per vehicul referitoare la compusii organici volatili produsi de solventii din vopsea.
2) Turnatoriile: prin folosirea unui echipament avansat (torta cu plasma) si dezvoltarea sistemelor de control, am redus semnificativ emisiile din turnatorii.
3) Consumul de apa: economisirea apei este un obiectiv cheie pentru toate fabricile noastre. Acesta politica a facut posibila taierea consumul de apa per vehicul produs cu un factor de 2,5 din 1995 si pana astazi.
4) Recuperarea a 94% din gunoiul productiei: fabricile noastre produc aproximativ 700.000 de tone de gunoi material pe an, recuperate pentru folosirea in fabricile de otel si turnatorii. Din restul de gunoi, 82% este procesat prin alte canale de recuperare. Rata generala de recuperare este de 94%.
Dezvoltare durabila in inima retelei
Reteaua Citroën este dedicata realizarii unei contributii active la politica referitoare la protejarea mediului inconjurator pana la sfarsitul vietii masinii.
Reteaua Citroën este dedicata unor criterii cheie de management al mediului:
– sortarea, pentru a putea recupera si colecta gunoiul din reteaua auto prin organizatii autorizate;
– incuviintare regulata, pentru a se asigura ca reteaua se conformeaza regulilor nationale si europene;
– trasabilitate, pentru a purea urmari gunoiul si a se asigura ca este reciclat corect.
Constientizare si responsabilizare
La Salonul Auto de la Paris din 2008, Citroën a lansat GreenPact. Aceastra abordare a mediului a fost realizata pentru a ajuta retelele de vanzari din Franta sa fie conforme cu legislatia in schimbare si pentru a se ingriji mai atent de impactul asupra mediului (managementul gunoiului, depozitarea chimicalelor, urmarirea elementelor aflata la final de viata etc). Pentru a obtine acest lucru, GreenPact foloseste o gama larga de unelte educationale si promoveaza contacul dintre retea si alti jucatori specializati, precum organizatiile care colecteaza si trateaza lichidul de racire.
Colectare si management
Reteaua Citroën a pus la punct o structura pentru colectarea si procesarea vehiculelor la sfarsit de viata prin folosirea unor metode cu responsabilitate asupra mediului acum mai bine de 15 ani. Colectarea si sortarea gunoiului sunt efectuate o data cu strangerea produselor aflate la sfarsitul vietii si depunerii acestora in Franta ca parte a lui GreenPact.
Descarcă lista de puncte de colectare VSU agreate Citroen si DS.
Decontaminare
Designul fiecarui vehicul tine cont de stadiul de decontaminare de la sfarsitul vietii acestuia si cauta sa faca acest proces mai usor. Spre exemplu, un semn este facut pe cel mai de jos punct al rezervorului de carburant pentru a-l face mai usor de golit. In acelasi timp, un proces de demontare este dezvoltat intr-o faza initiala de inginerii Citroën pentru fiecare parte care a fost scoasa prin procesul de decontaminare.